11 жовтня 2013 року у прес-клубі Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулась прес-конференція, в ході якої говорили про виконання Закону України №4844 щодо обмеження куріння тютюнових виробів у громадських місцях.
З 16 грудня 2012 року діє Закон України № 4844, що обмежує місця куріння тютюнових виробів. За словами Андрія Скіпальського, керівника проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя», за півроку дії закону, за даними державної служби статистики, рівень вживання тютюнових виробів знизився на 15 %.
«За результатами моніторингу, який ми провели у більш ніж десяти великих обласних центрах, рівень виконання закону становить близько 93%. Це означає, що з десяти закладів ресторанного господарства порушення все ще можна знайти в одному, – додав він. – Ще один позитив – вперше за 20 років незалежності України у Міністерстві охорони здоров’я відзначили, що крива смертності від хвороб, пов’язаних з тютюнопалінням, зупинилася, в той час як раніше вона постійно йшла вгору».
У Дніпропетровську громадські активісти провели рейд у 20 кафе, барах та ресторанах, розташованих у центрі міста щодо дотримання закону про заборону куріння. В основному на питання «чи можна курити?» відповідали, що не можна. Лише в одному залі сказали, що хоч це у них і не прийнято, але взагалі можна покурити біля барної стійки. Отже, моніторинг ще раз підтверджує, що закон у своїй основі є дієвим.
Олександр Голубятников, старший інспектор з особливих доручень відділу дільничних інспекторів міліції управління громадської безпеки ГУ МВС України в Дніпропетровській області, сказав, що і патрульна служба, і дільничні інспектори в цілому виявляють правопорушення, пов’язані з курінням у громадських місцях, передбачених законом. «У цьому році за статтею 175.1 стосовно куріння у заборонених місцях нами виявлено 6840 правопорушників. У порівнянні з минулим роком ця цифра майже вдвічі більша – 3300 випадків у 2012році». Таке зростання, за словами правоохоронця, пов’язане в першу чергу з тим, що законом визначено конкретні місця, де заборонено палити, збільшився їх перелік. Також через те, що самі громадяни не усвідомлюють, що заборона діє.
Виявивши факт правопорушення, працівник міліції спочатку робить людині зауваження, попереджає. А вже залежно від реакції на попередження – діє за обставинами: проводить затримання, відвозить до відділку, де складається адмінпротокол і виписується штраф (оплата штрафних санкцій здійснюється через банківську установу).
«Держспоживінспекція завжди стоїть на боці споживачів. Ми виконуємо як планові, так і позапланові заходи, – говорить Олена Лукацька, головний спеціаліст Держспоживінспекції у Дніпропетровській області. – За 10 днів до проведення планової перевірки адміністрація ресторанного закладу отримує попередження. Зрозуміло, що на момент такої перевірки порушення виявити складно. В той же час хочу відмітити, що самі ресторатори позитивно сприймають цей закон. Що стосується позапланових перевірок, то вони здійснюються у відповідь на надходження скарг від споживачів, без попередження закладу. У цьому році ми отримали 6 таких скарг».
За час дії Закону України №4844 працівниками Держспоживінспекції у Дніпропетровській області перевірено 77 закладів громадського харчування. Адміністративних та фінансових штрафних санкцій за цими перевірками накладено на 1200 грн. та 41000 грн. відповідно.
«Після прийняття закону про заборону тютюнопаління в громадських місцях кількість відвідувачів наших закладів збільшилася. Людей приваблюють кафе та ресторани, де не накурено», – впевнений Сергій Овчаров, власник пабу «Третій тайм». «Бездимний» закон може завдати збитків лише тим ресторанам і кафе, які знаходяться у великих торгових центрах, де часто люди проводять довгострокові ділові зустрічі. «Відвідувачам просто лінь спускатися вниз та ще й виходити на вулицю для того, щоб покурити. Тому городяни обирають інші заклади», – говорить підприємець.
«Звісно зажди є і будуть спроби порушувати закони, але в цілому Україна дуже впевнено рухається у правильному напрямку – звільнення від тютюнової залежності, – говорить Андрій Скіпальський. – Українці менше курять, а, відповідно, стають здоровішими. Це і є головним результатом дії закону вже у перший його рік. Безумовно, упав рівень ризику пасивного куріння українців, а особливо офіціантів та барменів. Бездимні закони рятують життя!».
Після прес-конференції журналісти взяли участь у рейді та відвідати кілька закладів ресторанного господарства. Так, у одному пивному ресторані на момент перевірки стояла попільничка, а відвідувачі курили в приміщенні. Тож громадський активіст записав зауваження в книгу скарг і склав скаргу на ім’я начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів. А адміністраторам ще двох кафе, де закон не порушується, подякували та подарували плакати з карикатурою на «жлобокура» в ресторані та написом «У нас не жлобокурять!».
Після цього журналісти відвідали на площі Леніна виставку українського художника Івана Семесюка «Жлобокури».
«Мій загальний посил такий: кури, звичайно, якщо вже куриш, та не будь жлобом, котрий пускає драконячий дим людям в обличчя, – так коментує свої малюнки художник Іван Семесюк. – Будь шляхетним наркоманом як Шерлок Холмс. Не будь мавпуном, котрий не здатен контролювати своїх вчинків. Я не вірю в те, що куріння аж так люто заважає комусь жити, адже і я сам колись не був курцем… Але є одне але — питання поваги до чужої приватності та питання стриманості. Від початку людині не притаманно курити, і це є набутою вадою, і хоча врешті-решт ми є зіткані переважно з вад, все ж таки людину роблять людиною саме механізми самостримань, і перш за все сумління, а не острах непевного покарання».
У своїх картинах Іван Семесюк привертає увагу до типових ситуацій, де найчастіше порушується закон про бездимне повітря. На картинах «жлобокури» обкурюють інших у закладах громадського харчування, під’їздах будинків, на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках. Можливо, хтось впізнав у цих малюнках себе і, здригнувшись, змінить свою поведінку. А решта людей просто посміхнеться на знак того, що Україна з посмішкою прощається з тютюновим димом.
Активісти роздавали перехожим приклади скарг на заклади громадського харчування у разі куріння в приміщеннях.
Учасники прес-конференції:
Олена Лукацька, головний спеціаліст Держспоживінспекції у Дніпропетровській області;
Олександр Голубятников, старший інспектор з особливих доручень відділу дільничних інспекторів міліції управління громадської безпеки ГУ МВС України в Дніпропетровській області;
Андрій Скіпальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму», ГО «Життя»;
Сергій Овчаров, власник пабу «Третій тайм».
* * *
Закон України № 4844
За Законом України № 4844, з 16 грудня 2012р. заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, закладів охорони здоров’я, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів. Відводити місця для куріння в цих місцях заборонено.
Штрафи за порушення для підприємців (фізичних та юридичних осіб) складають від 1000 грн. до 10 000 грн., а для фізичних осіб-курців – від 51 до 175 грн.
Більшість європейських країн повністю відмовилася від куріння в приміщеннях ресторанів, кафе та барів.
Довідкова інформація
Одним з результатів дії «бездимного» закону стало те, що українці стали менше курити. Про це свідчать дані Держстату – у січні-квітні 2013 р. виробництво сигарет становило 91,2% від січня-квітня 2012 р., тобто на 8,8% менше. Реалізація сигарет у період грудень 2012 р. – квітень 2013 р. зменшилася на 2,5 мільярди сигарет, або на 10% від аналогічного періоду минулого року.
Загалом у 2008-2012 роках кількість курців в Україні, за даними Держстату, скоротилася з 10,07 млн. осіб до 8,35 млн. осіб або на 17% за чотири роки.
http://ukrstat.gov.ua/druk/katalog/kat_u/2013/sb/zb_snsz_2012.zip.