
Такого висновку дійшли учасники «круглого столу» «Здоров’я нації: константи і змінні закону довголіття», який 21 вересня відбувся у Дніпропетровську. Захід, який входить до інформаційно-освітньої програми для журналістів і споживачів, організовано Асоціацією дієтологів України за підтримки мережі фітнес клубів для жінок «FitCurves».
Відомо, що за очікуваною тривалістю життя Україна перебуває на 150 місці у світі. Дитина, народжена в наші дні, буде жити 68 років, тобто на 10 років менше ніж його європейські однолітки! Основна причина смертності в Україні – захворювання серцево-судинної системи (на неї припадає 2/3 смертей в нашій країні).
До поганої якості життя і зменшення її тривалості призводять і нездорове харчування, і гіподинамія, і надмірне споживання алкоголю, і тютюнопаління.
Харчування середньостатистичного українця незбалансоване, часто надлишкове, що й обумовлює атеросклероз, гіпертонію, ожиріння і надмірну масу тіла, цукровий діабет і пухлини, остеопороз.
Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець нагадав відому формулу здоров’я: «Здорове харчування і фізична активність плюс відсутність шкідливих звичок – це формула здорового способу життя». На його думку, сучасне розуміння здорового харчування ґрунтується на трьох принципових моментах: адекватна калорійність, достатнє споживання здорових продуктів і задоволення від вживання їжі.

«Для забезпечення достатньої щільності кісткової тканини необхідно постійне адекватне споживання продуктів, що містять кальцій і вітамін Д. Це єдиний фізіологічний спосіб зниження ризику остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) і переломів.

Фізичне здоров’я, в тому числі оптимальний стан всіх тканин організму, включаючи кісткову тканину, залежить в першу чергу від способу життя людини, – підкреслив О.Швець. – Дослідження підтверджують виняткову важливість молочних продуктів для здоров’я кісток. Приблизно 75% добової потреби у кальції людина отримує з молочних продуктів. Решта забезпечується овочами».

Ольга Кухар, керівник медичного напрямку провідної компанії-виробника молочної продукції, зауважила, що покупців бентежить термін зберігання заводських молочних продуктів, який становить в середньому 30 днів. Але сучасні технології в змозі забезпечити зберігання молочних продуктів на такий строк. Вся справа в стерильності. А на молочних заводах стерильне все: починаючи від електричних доїльних апаратів, закінчуючи одягом робітників.
На вміст споживчого кошика пересічного жителя нашого міста звернула увагу Мар’яна Мурдій, головний позаштатний спеціаліст з дієтології в Дніпропетровській області. Вона зауважила, що слабоалкогольні та газовані напої все частіше замінюють людям, особливо молоді, воду. А замість правильного збалансованого харчування дніпропетровці віддають перевагу їжі у фаст-фудах, яка містить трансгенні жири. Люди мало вживають рибу, правильні молочні продукти, фрукти і овочі, що призводить до розвитку анемії, атеросклерозу, раку.
Багаторазовий чемпіон світу з пауерліфтингу, старший тренер з фітнесу мережі фітнес-клубів для жінок FitCurves Олександр Кутчер наголосив на тому, що для здорового способу життя крім правильного харчування людині вкрай необхідна правильна фізична активність: «Це дві необхідні складові. Разом вони покращують фізичний стан людини, а один без одного не працюють. При мало рухливому способі життя збалансоване харчування не буде достатньо результативно засвоюватися. Правильне фізичне навантаження разом з харчуванням сприяють відновленню загального обміну речовин». Тут важливо зазначити, що навантаження, які ми отримуємо в побуті (ходьба пішки на роботу, прибирання вдома, робота на городі і т. п.) не дадуть потрібного ефекту.
Під час заходу журналісти отримали нагоду визначити щільність кісткової тканини, артеріальний тиск та індекс маси тіла. Наприкінці тренер продемонстрував кілька вправ для щоденного виконання.
Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів