• Офіційно
  • Актуально
  • Апарат
  • Журналістська поезiя
  • Журналістська проза
  • Конкурси
  • ЗМI регiону
  • Контакти

Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістівДніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів

Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів
  • ГЛАВНАЯ
  • ДОО НСЖУ
    • Про ДОО НСЖУ
    • Апарат
    • Правлiння
    • Секретарiат
    • Ревiзiйна комiсiя
    • Кодекс професійної етики
    • Місцеві осередки
  • ПРЕС-КЛУБ
  • НОВИНИ
    • Дніпро
    • Кам’янське
    • Кривий Ріг
    • Павлоград
    • Магдалинівка
    • Марганець
    • Нікополь
  • ВІДЕО
  • ЖУРФОНД
Останні новини
  • Donbas Media Forum: підсумки Форуму-25 та старт Форуму-26
  • Локальність стає ключовою перевагою медіа, – дослідження
  • Журналістки можуть отримати до 7000 грн на медичне обстеження
  • Комісія з журналістської етики анонсує серію вебінарів про боротьбу з мовою ненависті в Україні
  • Литва поруч із Україною: допомога, відбудова і спільна боротьба за правду
  • Онлайн-медіакава «Кібергігієна для медійників: як працювати без страху зламу» (АНОНС)
  • Як покращити діалог між судами та медіа: результати дослідження та нова програма для журналістів (Анонс діалогової зустрічі)
  • PRESS-маркування: символ захисту чи мішень для Росії?
  • Де захована російська пропаганда: уроки медіаграмотності в Лейпцигу від журналістки з Дніпра
  • У Нікополі знов пошкоджено приміщення редакції газети «Південна зоря»
Головна/Прес-клуб/новини прес-клубу/На базарі чи у магазині: де безпечніше купувати молоко і сир?

На базарі чи у магазині: де безпечніше купувати молоко і сир?

16.10.2012 новини прес-клубу залишити коментар 2,587 Перегляди

Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram!

За результатами тестування базарного молока і сиру Дніпропетровська, проведеного Центром Експертиз ТЕСТ, 17 жовтня у прес-клубі Дніпропетровської обласної організації НСЖУ відбулась прес-конференція.

Якість та безпека продуктів харчування останнім часом все більше турбують споживача. Сумніви з приводу натуральності та наявності в них всякої “хімії” викликають продукти, виготовлені на заводах. Та чи варто віддавати перевагу базарним продуктам “від бабусі”?

 

Мар’яна Мурдій, позаштатний спеціаліст з дієтології Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської області, зазначила, що рівень споживання молока в Україні – найнижчий в Європі. Він становить приблизно 34 літри на рік, що вчетверо менше в порівнянні з Фінляндією і в 1,5 рази з Росією. Це означає, що більшість з нас стабільно недоотримують цілий ряд корисних і поживних речовин. Провідні дієтологи – від МОЗ України до ООН – б’ють на сполох і настійно рекомендують включати 3 порції молочних продуктів в щоденний раціон дітей і дорослих. І це неспроста, адже молоко – самий ефективний і доступний джерело білка, вітамінів A, B, D, і цілого ряду мікроелементів. Щоденне вживання молочних продуктів насичує організм кальцієм, а значить – запобігає розвитку остеопорозу, зберігає зуби здоровими, а волосся – блискучими. До речі, краще всього кальцій засвоюється саме з продуктів тваринного походження – наприклад, сиру середньої жирності.

 

«Де б ви не купували молоко, на ринку або в супермаркеті, звертайте увагу на безпеку продукту. По-справжньому корисним є тільки те молоко, при виробництві якого були дотримані гігієнічні норми. Купуючи молоко на ринку, обов’язково кип’ятіть його перед вживанням!», – зауважила лікар.

 

Фахівці Центру Експертиз “Тест”, громадської організації із захисту прав споживачів, провели дослідження 4 позицій сиру і 4 позицій молока, придбаних на Центральному ринку Дніпропетровська. Про результати тестування та особливості показників нашого регіону розповіла Ніна Кільдій, керівник відділу тестувань Центру Експертиз «ТЕСТ».

 

У цілому висновок по різних регіонах однаковий: базарні молоко і сир небезпечні при вживанні в сирому вигляді через проблеми з мікробіологією! Та й “домашньою” жирністю молочні продукти з базару не завжди можуть похвалитися. Дніпропетровськ не став приємним винятком. Порадувала тільки відсутність сальмонели та антибіотиків, як у молоці, так і в сирі. А також відсутність соди і аміаку, яких бути у цих продуктах не повинно.

 

«З позитивного варто відзначити те, що жирність молока в Дніпропетровську виявилась домашньою: 4 – 5,5%, а в одного зразка взагалі 7,2%. Але “плюси” домашнього молока перекрили його “мінуси”: у всіх пробах було виявлено кишкову паличку та зафіксовано перевищення по МАФАМ (по суті, загальна мікробна забрудненість). А значить, такий продукт небезпечний при вживанні в сирому вигляді. Цікаво, що все молоко, закуплене для тесту хоч і з різних населених пунктів (за словами продавців), але коштувало по 6 грн за 1 літр», – зазначила експерт.

 

Що стосується сиру, то цей продукт також засмутив наявністю кишкової палички у всіх чотирьох зразках, що говорить про його небезпечність для здоров’я. Тим паче, що домашній сир купують частіше не для приготування страв з термічною обробкою (вареників, сирників, запіканок і т.д.), а для корисного “сирого” сніданку. Щодо жирності, то тільки в одного сиру вона була низькою – 4,9%. Для порівняння: найпоширеніша жирність магазинного сиру – 9%. Три інших сири показали прийнятну як для домашнього сиру жирність 11,2-14%.

 

 

Що здивувало під час проведення дослідження, так це дуже мала кислотність сиру. За стандартом для магазинного сиру передбачена кислотність 170-2500т (градуси Тернера). «Сир з інших регіонів, який ми перевіряли, показував недостатню кислотність, але не настільки ж!», – зауважила Ніна Кільдій. Дніпропетровський домашній сир мав кислотність 75 – 930Т. З урахуванням того, що при цьому він містив достатню кількість молочнокислих бактерій, можна припустити, що в молоко внесли закваску, наприклад, трохи сметани або кефіру, але не витримали достатню кількість часу.

 

Загальний висновок: перш ніж купувати “домашні” молоко і сир на базарі, добре подумайте. А якщо все ж таки зважитеся купити, то обов’язково прокип’ятіть молоко перед вживанням, а сир використовуйте тільки для приготування страв, які проходять термічну обробку.

 

«Показники мікробіології – це показники безпеки і нехтувати ними не варто. А значить, сире молоко вживати без попереднього кип’ятіння не можна, рівно як не можна використовувати сире молоко для приготування йогуртів та інших кисломолочних продуктів в домашніх умовах. Що стосується низької кислотності базарного сиру, то хоч менш кислі можливо і подобаються споживачам, але сир повинен бути сиром, а, значить, хоч приблизно укладатися в норми по кислотності», – підкреслила керівник відділу тестувань.

 

Довідково:

МАФАМ – кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів. По суті МАФАМ можна розглядати як загальне мікробне число, тобто зміст усіх мікроорганізмів у продукті, показник санітарного стану.

 

Кишкова паличка – найбільш універсальний мікробіологічний показник харчових продуктів. Харчове отруєння може викликати продукт з дуже великою обсіменінням (змістом) кишкової палички або ж продукт, в якому присутні окремі небезпечні для людини представників цієї групи.

 

Сальмонела. ВООЗ називає сальмонелу бактерією, що є однією з основних причин хвороб харчового походження у всьому світі. Сальмонели досить стійкі в навколишньому середовищі, добре переносять низькі температури, значні концентрації солі і кислот. При кімнатній температурі сальмонели швидко розмножуються, не змінюючи смакових властивостей продукту. Однак при нагріванні до 1000С гинуть миттєво. При своєчасному зверненні за допомогою сальмонельоз успішно лікуватися, проте у важких випадках можливий смертельний результат.

 

Більше на нашій сторінці у Facebook та каналі в YouTube!
Попередні Мы выбираем… Нас оббирают…
Вперед ТЕНДЕНЦІЇ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Схожі записи

Звіт з моніторингу ЗМІ (Дніпропетровська область)

15.06.2022

Про зміни у трудових відносинах в умовах воєнного стану

27.03.2022

Про суміщення посад та поділ посадового окладу. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

27.01.2022

Зверніть увагу

Про намагання депутатів місцевої ради збільшити орендну плату для редакції. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram! На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу   Ігор …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми в соц. мережах:

  • Слідкуйте за нами в Telegram та Instagram!

    З ювілеєм!

    06 листопада

     ЧУБЕНКО Євген Михайлович

    07 листопада

    АКУЛОВ Володимир Петрович

    08 листопада

     БУГА Володимир Анатолійович 

     

     

    З Днем народження!

    03 листопада ­

    СІЗОВА Оксана Анатоліївна

    04 листопада

    КОНДРАКОВА Ганна В’ячеславівна 

    КУРБАТОВ Олександр Сергійович

    СЕВЕРИН Дмитро Станіславович

    СОБОЛЕНКО Любов Миколаївна

    05 листопада

    ДРЄЄВА Тетяна Володимирівна

    06 листопада

    ДЕНИСОВА Валентина Вадимівна

    КАРМАНОВ Анатолій Васильович

    ТИХОНОВА Анастасія Миколаївна

    ТОМАШЕНКО Зінаїда Яремівна

    08 листопада

    ОЛІЙНИК Валентина Андріївна

    КРАВЧЕНКО Валерій Іванович  

    09 листопада 

    НОВІЦЬКИЙ Роман Олександрович

    САФРОНОВА Валентина Іванівна

    ШЕВЧУК Олена Миколаївна 

    ШЕРЕМЕТ Інна Григорівна

    ФУРСА Ольга Володимирівна

    Хай ваше щастя квітне веселково,
    І хай лунає скрізь привітне слово,
    Хай Бог благословляє Вашу долю,
    І вбереже Вас від розлуки й болю.
    Достатку, щастя, радості й любові,
    Родині Вашій в доброму здоров’ї
    !





















    Більше на нашій сторінці у Facebook та каналі в YouTube!

Новини ДОО НСЖУ

  • Donbas Media Forum: підсумки Форуму-25 та старт Форуму-26

    6 години пройшло
  • Локальність стає ключовою перевагою медіа, – дослідження

    1 день пройшло
  • Журналістки можуть отримати до 7000 грн на медичне обстеження

    1 день пройшло
  • Комісія з журналістської етики анонсує серію вебінарів про боротьбу з мовою ненависті в Україні

    1 день пройшло
  • Литва поруч із Україною: допомога, відбудова і спільна боротьба за правду

    2 дні пройшло

НОВИНИ ПРЕС-КЛУБУ

  • Звіт з моніторингу ЗМІ (Дніпропетровська область)

    15.06.2022
  • Про зміни у трудових відносинах в умовах воєнного стану

    27.03.2022
  • Про суміщення посад та поділ посадового окладу. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

    27.01.2022
  • Про намагання депутатів місцевої ради збільшити орендну плату для редакції. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

    31.08.2021
  • Про призупинення виходу газети. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

    08.08.2021

Новини Партнерів

Костянтин Жалдаков: «Кожен, хто хоч чимось допоміг, – уже наш благодійник»

У 2022 році Костянтин Жалдаков переїхав до Дніпра із Луганської області. Його бізнес став на паузу і він разом із командою перекваліфікувалися на волонтерів. ...

Командир взводу президентської бригади показав кадри з Покровського

Командир взводу батальйону безпілотних систем ОПБр ім. гетьмана Богдана Хмельницького Денис “Єгер” опублікував відео, як виглядало місяць тому і зараз Покровське на Дніпропетровщині. ...

У Дніпрі чоловік напав на літню жінку заради прикрас

У Дніпрі правоохоронці затримали 20-річного грабіжника, який напав на 74-річну жінку у під’їзді житлового будинку та забрав її золоті прикраси. Повідомили в ГУ НП України у Дніпропетровській області. ...

У Дніпрі боржникам відключатимуть водовідведення

З 10 по 14 листопада у Дніпрі спеціалізована група КП «Дніпроводоканал» проведе планові відключення послуги водовідведення у низці багатоквартирних будинків Центрального району. ...

У Дніпрі музей отримав цінний історичний експонат

У Дніпрі Музей спротиву Голодомору отримав новий цінний експонат — старовинну прялку, знайдену неподалік від лінії фронту. Розповіли на фейсбук-сторінці музею. ...

На Дніпропетровщині чоловік організував любовну аферу (Фото)

У Кривому Розі правоохоронці затримали чоловіка, який під виглядом романтичного спілкування ошукував жінок на значні суми грошей. Загальна сума збитків — близько 150 тисяч гривень. ...

Ми в соц. мережах:    Розробка та підтримка
НСЖУ © Всі права захищені 2025.